Zomer


18 juli 2017

“Wanneer gaan jullie met vakantie?”

“O, wij hebben nog geen vaste plannen, in september waarschijnlijk, of oktober…” En voordat ze de kans krijgen om meewarig te kijken: “Zie je, wij hebben geen schoolgaande kinderen. Wij springen in de auto wanneer het ons zint. Of we kiezen voor een last minute”.

Vorige zomer zijn we naar Corsica geweest. In augustus. We zouden een auto huren: we hadden nogal wat uitstapjes uitgestippeld. Maar een auto huren was geen issue, omdat er doodgewoon in heel het stadje geen parkeerplaats was. Te voet dan maar. We hebben de plaatselijke citadel beklommen, en dat was dat. Geen uitstapjes meer, zelfs geen bezoek aan de Légion Étrangère, maar aan de Port de Plaisance op één of ander overdekt terras gezeten, gepuft en Ricard gedronken.

Ik mag mij de vader noemen van de slogan “Vakantie in je tuin” Dat was, een hele poos geleden, voor een bedrijf van tuinmeubelen. Eeuwige roem heb ik er niet aan verdiend, maar mijn klant heeft dat jaar wel veel tuinmeubelen verkocht. En barbecues.

Voor ons klopt dat – dat van die vakantie - dit jaar nog méér dan andere jaren. Is er iets zaliger dan ’s morgens – zeg maar om zes uur of halfzeven – in je blootje te chillen onder de grote parasol? Het is nog fris, maar de zon is al wakker en het belooft een warme dag te worden. Het gras is nog vochtig – een plezier voor je blote voeten. Je ziet het onkruid groeien, en je denkt: “Dat moet ik dringend uittrekken vóór het de plantjes overwoekert. Straks, of morgen wanneer het niet te warm is…”

Het is ooit anders geweest. Op een appartement in het Brusselse. Geen tuin maar een terras aan de straatkant. Door mijn vrouw omgetoverd tot mini-tuintje, met bloemen en klimplanten en al in bloempotten. Voorbijgangers keken omhoog en er verscheen zoiets als een glimlach op hun gezicht. Want in de zomer is alles mooier. Ook op een appartement in het Brusselse. Ook op een werf in de bouw of op een tractor in het veld. Of op een kantoor, met de vensters open. De zon maakt ons blij, en mild tegenover collega’s en buren. En het maakt weinig uit of je met vakantie bent in de Caraïben of in de Ardennen, op Mykonos of in je eigen tuin.

We hebben een geweldige buurman. Een enkele keer komt hij mijn lange ladder lenen, een kruiwagen of een boomzaag. Maar hij snoeit tweemaal per jaar de burenhaag, ook aan onze kant. In ruil koop ik hem wel eens een sixpack half-litertjes. Maar de vorige keer heeft hij mijn sixpack niet gevonden. Zijn vader had alles al opgedronken. Terwijl hij en zijn lief met vakantie waren.

 

 

   

Gelieve de hoogte van uw browservenster te vergroten voor een betere website ervaring.