Zijn uw e-mails goed versleuteld?


22 december 2017

We hebben het in een vorige “Tips & Adviezen” gehad over het versturen van facturen via e-mail. Maar wat met de e-mails zelf? E-mails kunnen informatie bevatten die u liever niet deelt met Jan en Klein Pierke.  De boodschap luidt: versleutelen, beter bekend als encrypteren, van het Engelse to encrypt. Worden uw uitgaande mails automatisch ge-encrypteerd? Even nader bekijken.

Wat en hoe
Zowat elke webbrowser heeft een eigen e-mail encryptiesysteem, elk met eigen plug-in en (meestal zeer duidelijke) gebruiksaanwijzing. Er zijn twee niveaus: de standaard (via TLS) en de uitgebreide encryptie (via S/MIME). Maar welk systeem of niveau u ook kiest, de verzender en ontvanger moeten hun digitale ID’s hebben uitgewisseld. Zo niet krijgt de ontvanger van een ge-encrypteerde mail een onsamenhangende reeks tekens te zien.
Tip Een van de meest gebruikte diensten om uw e-mail te encrypteren (en te decrypteren) is Pretty Good Privacy (PGP). U kunt PGP integreren in uw e-mail systeem. Koplopers hier zijn Mozilla Thunderbird en Windows Outlook.  

Controle op in- en uitgaande e-mails
Stel, uw encryptiesysteem is ingesteld. Hoe kunt u dan controleren of en hoe de mail die u wilt versturen - of die u ontvangt – ge-encrypteerd is en op welk niveau? Met het hangslot-pictogram.
De kleur van dit pictogram, dat verschijnt naast de naam van de verzender cq ontvanger, verandert volgens het encryptie-niveau:
Groen: uitgebreide encryptie 
Grijs: standaard encryptie
Rood: geen encryptie – tijd om contact op te nemen met uw ontvanger cq verzender. 
Tip Wanneer verzender en ontvanger niet hetzelfde encryptieniveau hebben, is het laagste niveau van toepassing.

Conclusie
Het klinkt ingewikkelder dan het is. Kies een webbrowser, download de encryptie-plugin en volg de aanwijzingen. Controleer of de e-mail die u wilt verzenden, en mutatis mutandis die u ontvangt, correct ge-encrypteerd is, – met het hangslot-pictogram.

Gelieve de hoogte van uw browservenster te vergroten voor een betere website ervaring.