Xerius update


16 april 2020

Xerius Update

Het cronavirus houdt al weken de Belgische economie in een wurggreep. Jammer genoeg komen hierdoor heel wat ondernemers in (financiële) ademnood.

Op www.xerius.be/coronavragen geven we al een mooi overzicht van de bestaande reddingsboeien.

Vandaag biedt de Belgische overheid zoveel steunmaatregelen aan bedrijven, dat ondernemers door de bomen het bos niet meer zien. Dikwijls moeten ze op verschillende websites al die info, die specifiek voor hun onderneming geldt, bij elkaar sprokkelen. Of bellen naar hun accountant. Daarom willen we vandaag een (gratis) super-initiatief in de verf zetten: de virtuele assistenten van Bothive (www.coronabot.be). Hier kun je gericht je vraag stellen. Soms kan het zijn dat de bot het antwoord nog niet kent. Hoe meer vragen de virtuele assistenten krijgen, hoe beter ze getraind worden.

Nog enkele updates

Halve uitkeringen overbruggingsrecht

Zie ons artikel “Zelfstandige in bijberoep: overbruggingsrecht voor jou?” van 14/03/2020.

Zelfstandigen met startdatum 01/04/2017  of later, komen niet in aanmerking voor een halve uitkering.

Krantenwinkels:

Geen minimumduur onderbreking voor maart, automatisch recht = gedwongen sluiting. Minimum 7 opéénvolgende dagen onderbreking vereist voor april.

Springplank

Vanaf 1 april 2019 en hoofdberoep vanaf 1 april 2020 heeft recht op overbruggingsrecht vanaf april 2020.

Overbruggingsrecht:

De eerste uitbetalingen voor maart zijn gebeurd. De klanten van Xerius hebben hun overbruggingsrecht gekregen. De uitbetalingen zijn zichtbaar in XeriusDesk. Je vindt deze bij documenten ‘op niveau van de klant’ met als classificatie: Uitbetaling overbruggingsrecht. Wanneer je op ‘document openen’ klikt, zie je het bedrag van de uitkering + het bankrekeningnummer waarop gestort is.

Wat met de uitkering voor de maand april?

De coronamaatregelen zijn voorlopig verlengd tot 19 april 2020.

Heb je de aanvraag aangegeven dat je je activiteiten opschort tot 5 april, dan is de aanvraag automatisch verlengd tot 19 april. Ben je toch voor 8 april opnieuw gestart? Dan vervalt het recht voor de maand april..

 De uitbetaling van de maand april wordt ten vroegste de eerste week van mei uitgevoerd.

Voorlopig kan je nog geen aanvraag indienen voor de maand mei. Zodra we definitief weten dat de maatregelen opnieuw verlengd worden, brengen we jullie onmiddellijk op de hoogte.

Gelieve de hoogte van uw browservenster te vergroten voor een betere website ervaring.