Welke voordelen van alle aard zijn belastbaar en welke niet?


05 februari 2018

Voordelen van alle aard (VAA) die een werknemer ontvangt van zijn werkgever zijn belastbaar, dat weten we. Maar als zelfstandige hebt u geen werkgever, en toch kunt u daarop belast worden? Dat moeten we even van dichtbij bekijken.

Wat zegt de Wet?

Zijn belastbaar: “Alle voordelen die u krijgt uit hoofde of ter gelegenheid van het uitoefenen van uw beroepswerkzaamheid”. Dat is duidelijk. En toch: wanneer een goede vriend, toevallig ook leverancier van mijn IT-installatie, mij een jaarabonnement cadeau doet voor - zeg maar: FC Verbroedering Hofstade – is dat dan ook belastbaar?

Het is aan de fiscus om een oorzakelijk verband te bewijzen tussen het voordeel (het abonnement) en uw werk (het IT-materiaal dat u gebruikt voor uw beroep). Geschenken van vrienden of familie zijn normaal gesproken niet belastbaar, maar in dit concrete geval is er ook een leverancier-klant relatie en dat maakt het… link!

Welke VAA is niet belastbaar?

Zoals gezegd: geschenken van vrienden of familieleden ter gelegenheid van een huwelijk, geboorte… En ook:

Auto en woning.  In uw éénmanszaak zijn de auto en de woning uw eigendom, en niet die van een werkgever of een vennootschap, en is het gebruik ervan dus niet belastbaar. U mag alleen het privégebruik niet in rekening brengen.

Kleine voordelen. Ook van leveranciers, ter gelegenheid van bv. een receptie, eindejaarsgeschenken… zolang de commerciële waarde niet hoger ligt dan €50.

Welke VAA is wél belastbaar?

De fiscus somt een aantal voordelen alle aard op: voordelen in natura, werkingskosten, toeristische privéreizen, duurzame gebruiksgoederen, die betaald worden door uw leveranciers, gratis of aan sterk verminderde prijs.

Aangifte van VAA en belasting

De verstrekker van de VAA, meestal een zakenrelatie of leverancier, moet een fiche 281.50 opstellen op uw naam. Er moet geen fiche opgesteld worden wanneer de waarde van de VAA niet hoger ligt dan € 125 (btw inbegrepen).

VAA wordt belast zoals andere winsten of baten, tegen het gangbare tarief, en u bent er ook sociale bijdragen op verschuldigd.

Let op Een fiche is geen bewijs van VAA. U kunt ze dus betwisten. Omgekeerd is het ontbreken van een fiche geen bewijs dat er geen VAA geweest is.

Conclusie

U hoeft zich geen zorgen te maken wanneer u kleine geschenken (tot €50 incl. btw) ontvangt. Gaat het echter om grotere bedragen, dan moet de verstrekker een Fiche opstellen, en moet u er belasting en sociale bijdragen op betalen.

Gelieve de hoogte van uw browservenster te vergroten voor een betere website ervaring.