Voorafbetaling belastingen opnieuw interessant?


06 april 2017

Vanaf 2017 verdubbelt het vermeerderingspercentage bij onvoldoende voorafbetalingen bij zelfstandigen en vennootschappen van 1,125% nar 2,25% per jaar. Dit kan geheel of gedeeltelijk vermeden worden door voldoende vooraf te betalen, vooral in de eerste kwartalen. Eerst even alles op een rij.

 
Betalingsdatums
Voor aanslagjaar 2018 (inkomsten van 2017) zijn vier datums vastgelegd waarop de belastingplichtigen kunnen voorafbetalingen verrichten en dit vermeerderingspercentage vermijden.
3,0% bij betaling voor 10 april 2017
2,5% bij betaling voor 10 juli 2017-
2,0% bij betaling voor 10 oktober 2017
1,5% bij betaling voor 20 december 2017
Ook dit is een verdubbeling t.o.v. de vorige jaren. Anderzijds heeft de regering beslist de vermeerdering slechts aan te rekenen wanneer deze minimum € 80 bedraagt of 0,5% van de belasting op de winst.
 
Waarom deze aanpassing?
Het heeft allemaal te maken met de lage rentevoet die de Europese Centrale Bank (ECB) aanrekent aan de banken. In deze omstandigheden zagen zelfstandigen en vennootschappen nog weinig noodzaak om hun belastingen op voorhand te betalen. De meesten betaalden een deel en wachtten het aanslagbiljet af om de rest te betalen. Een vermeerdering van 1,125% kon men nauwelijks een straf noemen. Met 2,25% lijkt het weer interessant om voldoende voorafbetalingen te verrichten.
 
Is de nieuwe regeling interessant voor u?
Slimme bollen hebben berekend dat de nieuwe regelgeving vooral interessant is voor wie minder dan € 8000 winstbelasting moet betalen, maar niet voor wie méér dan € 8000 te betalen heeft. Voor deze laatste categorie is het zeker sterk aan te raden om netjes op tijd voldoende voorafbetalingen te verrichten. En, zoals gezegd, vooral tijdens de eerste kwartalen van 2017.
 
Conclusie
Met de vraag in hoeverre de nieuwe regeling interessant is in uw specifiek geval kunt u terecht bij BFKM.

 

Gelieve de hoogte van uw browservenster te vergroten voor een betere website ervaring.