Voor wie een afbraakpremie en voor wie 6% btw?


06 februari 2019

De Vlaamse regering wil het energieverbruik drastisch verlagen en de kwaliteit van de huizen verhogen. Wanneer je als particulier in Antwerpen, Leuven of één van de 13 stadsgebieden in Vlaanderen een gebouw sloopt en heropbouwt betaal je, onder bepaalde voorwaarden, slechts 6% btw. In alle andere Vlaamse gemeenten kun je een forfaitaire premie van € 7.500 ontvangen… maar niet genieten van het verlaagde btw-tarief.

 

Wie geniet van de 6% btw?

Iedereen, Vlaming, Brusselaar of Waal, kan genieten van de 6% btw wanneer het gebouw gelegen is de zgn. stadsgebieden - Aalst, Antwerpen, Brugge, Dendermonde, Gent, Genk, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare of Sint-Niklaas - op voorwaarde dat het nieuwe gebouw in hoofdzaak bestemd is als privéwoning De vroegere bestemming van het gebouw is van geen tel, maar renovaties komen niet in aanmerking.

Let op: De ligging van het gebouw is doorslaggevend, niet de woonst van de aanvrager. Een Vlaming kan dus geen premie ontvangen voor afbraak en heropbouw van een pand in Wallonië of Brussel.

De afbraakpremie waar en hoe?

Wanneer je als particulier (geen projectontwikkelaars) een gebouw gelegen in Vlaanderen - maar niet in één van de stadsgebieden - sloopt en heropbouwt, kun je een forfaitaire premie ontvangen van € 7.500. Op voorwaarde dat de bouwaanvraag ingediend is tussen 01.10.2018 en 31.10.2019. Zodra de bouwvergunning afgeleverd is, zal het Vlaams Energieagentschap toekijken of het gebouw wel degelijk gesloopt en heropgebouwd is.

 

Conclusie

Val je buiten de 13 stadsgebieden dan krijg je een premie van € 7.500 op voorwaarde dat de bouwaanvraag ingediend is tussen 01.10.2018 en 31.10.2019. En het heropgebouwd pand in hoofdzaak bestemd is voor privégebruik of verhuring.  

 

Gelieve de hoogte van uw browservenster te vergroten voor een betere website ervaring.