Vlaanderen wil de vestigingswet ook in de bouwsector afschaffen


20 juli 2018

Het Vlaamse Gewest wil op termijn de gereglementeerde activiteiten in de dienstensector afschaffen. Dit is sinds 1 januari 2018 al het geval voor schoonheidsspecialisten, bakkers, kappers, garagisten… Vanaf 1 september 2018 moet de zelfstandige ondernemer geen bewijs van bedrijfsbeheer meer voorleggen, en vanaf 1 januari 2019 zouden ook vrijwel alle takken van de bouwsector vrij zijn.

Welke beroepen?
Praktisch alle beroepen in de bouwsector, gaande van algemeen aannemers van ruwbouw tot eindafwerking, installateurs van verwarming en sanitair, tot elektriciens en frigoristen. Nochtans was de vestigingswet – die tussen haakjes nog wèl geldt voor het Waalse en het Brusselse Gewest – bedoeld om ondernemers met een bepaalde kennis en/of ervaring betere slaagkansen te geven, en als garantie voor de consument dat de werken correct zouden worden uitgevoerd. Maar Europa stelt dat elke ondernemer binnen de Europese Unie zijn beroep moet kunnen uitoefenen in een andere lidstaat, en dus is de vestigingswet voorbijgestreefd.

Nog veel “als”
De Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) moet nog wel zijn advies geven. Is dat advies gunstig dan zal het wetsontwerp worden voorgelegd aan het Vlaamse Parlement, en indien ook onze parlementariërs hun goedkeuring geven zal de nieuwe wet verschijnen in het Belgisch Staatsblad, en zal de nieuwe regeling in werking treden op 1 januari 2019.

Investeren in levenslang leren 
Levenslang leren en competenties ontwikkelen tijdens de ganse loopbaan is een mooie intentie, maar hangt volledig af van de ondernemer zelf: er is geen enkele wettelijke verplichting. Er zullen wèl alternatieven uitgewerkt worden in samenspraak met de verschillende beroepsfederaties.

Conclusie
Indien – pakweg – een Roemeense loodgieter zonder enige bekwaamheidsgarantie in Vlaanderen zijn beroep mag uitoefenen, en de Vlaamse ondernemer niet omdat hij het juiste attest niet kan voorleggen, dan heeft de vestigingswet inderdaad geen zin meer. 


 

Gelieve de hoogte van uw browservenster te vergroten voor een betere website ervaring.