Vlaanderen schaft de vestigingswet in de bouwsector af


16 oktober 2018

Het Vlaamse Gewest wil de gereglementeerde activiteiten in de dienstensector afschaffen. Dit is al het geval voor schoonheidsspecialisten, bakkers, kappers, garagisten… Sinds 1 september 2018 moet een zelfstandig ondernemer geen bewijs van bedrijfsbeheer meer voorleggen, en vanaf 1 januari 2019 zullen ook vrijwel alle takken van de bouwsector vrij zijn.

Welke beroepen?
Van algemeen aannemers van ruwbouw tot eindafwerking, installateurs van verwarming en sanitair, tot elektriciens en frigoristen. Nochtans was de vestigingswet – die tussen haakjes nog wèl geldt voor het Waalse en het Brusselse Gewest – bedoeld om ondernemers met een bepaalde kennis en/of ervaring betere slaagkansen te geven, en als garantie voor de consument dat de werken correct zouden worden uitgevoerd. Maar Europa stelt dat elke ondernemer binnen de Europese Unie zijn beroep moet kunnen uitoefenen in een andere lidstaat, en dus is de vestigingswet voorbijgestreefd.

Het standpunt van de beroepsverenigingen
Zowel de Bouwunie als de Vlaamse Confederatie Bouw zijn het erover eens dat de vestigingswet moest geüpdatet worden, maar ze zijn niet te spreken over de afschaffing ervan.
Ze blijven wèl hun knowhow op milieutechnisch, bedrijfs- en ondernemersgebied op maat van de bouwsector ter beschikking stellen van bonafide aannemers, en de consument advies geven met hun databanken, en modelcontracten per sector, om hen zoveel mogelijk te beschermen tegen “cowboys” uit binnen- en buitenland.

Een praktijkvoorbeeld
Stel dat – pakweg – een Roemeense elektricien zonder enige bekwaamheidsgarantie de installatie van je nieuwe woning verzorgt, dat de installatie wordt afgekeurd en de Roemeense elektricien met de noorderzon verdwenen is. Wie zal er dan zorgen dat je lamp gaat branden? En wie zal dat betalen?

Conclusie
Bouwplannen? Zorg dat je goed geïnformeerd bent over de wettelijke verplichtingen, en kies betrouwbare aannemers – in de databanken van de beroepsverenigingen zijn er honderden te vinden.
 

Gelieve de hoogte van uw browservenster te vergroten voor een betere website ervaring.