Tien kapitale trends voor het volgende decennium


15 februari 2020

Bij het begin van een nieuw decennium is het goed om even in onze glazen bol te kijken wat de voornaamste trends zijn voor de volgende tien jaar.

  1. Globalisering over hoogtepunt

Volgens analisten komt er opnieuw meer aandacht voor lokale projecten, o.m. op het vlak van infrastructuur. Positief voor kleinere bedrijven.

  1. Wereldwijde recessie

De recessie, die we vandaag al merken, zal zich doorzetten in de volgende jaren, niettegenstaande inspanningen van de centrale banken. Analisten zien een obligatiezeepbel als de grootste dreiging. Tijd om te investeren in vastgoed, goud, grondstoffen...

  1. Centrale banken verliezen aan belang

Analisten spreken van ‘impotente’ centrale banken die machteloos moeten toekijken hoe ze aan belang verliezen.

  1. Vergrijzing en opkomst van de “Generatie Z”

Vergrijzing en opkomst van de nieuwe generatie zorgen voor nieuwe trends. E-commerce wordt nog belangrijker, levering aan huis op de dag van de bestelling is een must.

  1. Klimaatverandering

De consument is zich beter bewust van het milieu. Dit biedt kansen voor bedrijven die inzetten op groene energie, ecologische landbouw en voedingstoffen.

  1. Moreel kapitalisme

Tevredenheid van de aandeelhouders is niet langer de enige doelstelling. De Generatie Z, die de belangrijkste investeerders worden, zetten in op meer duurzaamheid.

  1. Splinternet

Door de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten, die kan uitmonden in een tech-oorlog, zullen ego-systemen plaats maken voor eco-systemen (splinternet). Tot wanneer China de absolute wereldleider wordt op het gebied van artificiële intelligentie (AI)

  1. Robots en automatisering

Tegen 2025 zullen industriële robots steeds meer taken overnemen. Wereldwijd gaan 800 miljoen jobs verloren. Nieuwe technieken zullen nieuwe jobs creëren.

  1. Internet of things

Alledaagse dingen, zoals onderdelen van machines, krijgen een uniek IP-adres op Internet en kunnen communiceren met personen en met andere semi-intelligente objecten.

  1. Ruimtevaart

Experts zijn overtuigd dat de ruimtevaart in het volgende decennium een boost zal kennen met o.m. herbruikbare raketten, commerciële ruimtereizen

 

Conclusie

Dat het volgende decennium nieuwe uitdagingen zal kennen staat vast. Zullen ze eruitzien zoals de experten denken? Waarschijnlijk niet, maar de 10 trends bevatten zeker een kern van waarheid. Toch de moeite om even over na te denken.

Gelieve de hoogte van uw browservenster te vergroten voor een betere website ervaring.