Studiejaren afkopen? Doe het dan nu!


01 oktober 2020

Voorkeurtarieven nog tot eind november 2020.

 

Een volledig pensioen – na 45 loopbaanjaren – is voor weinigen weggelegd. Alvast niet wanneer je langer gestudeerd hebt, want je houdt niet voldoende jaren over tot aan de wettelijke pensioenleeftijd om pensioenrechten op te bouwen. Maar er is een uitweg: je kunt studiejaren afkopen – regulariseren heet dat officieel.

 

Welke periode kun je afkopen?

 

Je kunt de volledig periode waarvoor je een diploma hebt behaald, afkopen. Dat betekent dat elk studiejaar beschouwd wordt als een loopbaanjaar. Praktisch gaat het om:

Je kunt ten hoogste 2 maal in je loopbaan studiejaren afkopen. Voor elke afkoop moet de regularisatiebijdrage in één keer integraal betaald worden.

 

Hoe langer je wacht hoe meer het kost.

 

Koop je vóór 1 december 2020 een studieperiode af van je diploma dat je maximum 10 jaar geleden behaald hebt, dan betaal je 382,49 euro per kwartaal. Tot december 2020 geldt dit ook als je afstudeerde vóór december 2007, voor de jaren vanaf je 20ste verjaardag.

Vanaf 1 december 2020 vervallen deze gunstmaatregelen. Studiejaren die je méér dan 10 jaar na het behalen van je diploma afkoopt, actuarieel worden berekend – en dus duurder uitvallen.

 

Fiscaal gedeeltelijk aftrekbaar.

 

De bedragen die je betaalt voor het afkopen van studiejaren zijn aftrekbaar volgens het marginaal tarief – dat is het belastingtarief op de hoogste inkomensschijf in je personenbelasting. Is dit bijvoorbeeld 50%, dan recupereer je de helft van je bijdrage.

 

Wat brengt dat op voor jou?

 

Een geregulariseerd studiejaar levert je als alleenstaande zelfstandige een jaarlijks bruto-pensioen op van 271,76 euro.

Ban je gehuwd en heeft je echtgenoot geen of een bepekt inkomen, dan levert een geregulariseerd studiejaar een jaarlijks bruto-gezinspensioen op van 339,70 euro.

Voor alle anderen geldt het alleenstaanden-pensioen.

 

Conclusie: is de afkoopoperatie interessant voor jou?

 

Om dat te weten kun je een simulatie doen op de overheidswebsite my.pension.be. Of je kunt een aanvraag indienen bij de Pensioendienst. Die is niet bindend en je kunt de regularisatie nog altijd laten vallen.

 

Deze publicatie heeft een louter informatief karakter en verbindt geenszins. Zij houdt geen rekening met persoonlijke situaties en kan in geen geval gelijkgesteld worden met een juridisch of fiscaal advies noch met een raad over financiële planning.

Gezien de complexiteit van bepaalde verrichtingen en hun implicaties op burgerrechtelijk en fiscaal vlak, raden wij u ten stelligste aan steeds ons persoonlijk  te raadplegen.  

 

Gelieve de hoogte van uw browservenster te vergroten voor een betere website ervaring.