Samen sterker


06 juli 2018

Wij Vlamingen hebben de neiging om alles zelf te willen doen, onder het motto “wat je zelf doet is beter gedaan”.  Toch klopt dat niet helemaal. Afgezien van een aantal domeinen waar je bijna verplicht bent om beroep te doen op gespecialiseerde firma’s, kan samenwerken met andere bedrijven in dezelfde of aanverwante sector tot onverwachte resultaten leiden. Vooral beginnende ondernemers zullen daar baat bij hebben.

Een netwerk uitbouwen
Tenzij je een product hebt dat iedereen nodig heeft en dat jij alleen kunt leveren, is zakendoen veelal een kwestie van relaties. Met de buren, met het gemeentebestuur, met potentiële klanten… en met collega’s: bedrijven waarmee je op een of andere wijze raakpunten hebt. 

Hoe begin je eraan?
Kamers van Koophandel hebben meestal een uitgebreid netwerk. Het lidmaatschap is betaalbaar en biedt je een schat aan informatie. In bedrijvencentra vind je vooral starters – potentiële klanten of collega’s. Recepties, workshops en ontmoetingsdagen bezoeken is geen verloren tijd – als je niet blijft “plakken”. Gratis informatie over bedrijven vind je bij LinkedIn of, afhankelijk van je doelgroep, bij zgn. sociale media zoals Facebook of Instagram. 

Samen grotere projecten aankunnen
Een collega heeft een opdracht die te groot is om alleen uit te voeren, maar samen lukt het wel. Of nog: je hebt een succesvolle samenwerking met een klant, en zijn directe concurrent stelt voor om voor hem te werken. Maar dan riskeer je wel die goede klant te verliezen. Schuif het door naar een collega. Maak wel goede afspraken – op schrift – om latere betwistingen te voorkomen. 

Met gesloten beurzen
Een interessante formule, die tal van mogelijkheden biedt. Een verkoper van pottekes en pannekes sponsort de shirts van een damesvolleybalploeg uit derde provinciaal in ruil voor  reclameborden op het veld. Een onvoorziene meevaller: alle speelsters en hun familie kopen hun pottekes en pannekes nu bij de sponsor. 

Subsidies aanvragen
Onze Waalse vrienden zijn daar sterk in. Nog voordat ze een eigen zaak opstarten winnen ze informatie in over welke subsidies ze in aanmerking komen. Ook bij ons zijn er allerlei subsidies en fiscale gunstmaatregelen te vinden. We moeten er alleen aan denken en op tijd aanvragen.
 

Gelieve de hoogte van uw browservenster te vergroten voor een betere website ervaring.