Parking alleen voor klanten?


28 september 2018

Een parking bij je zaak aanleggen kost geld en brengt niet meteen op. Maar klanten hebben het steeds moeilijker om dichtbij je zaak te parkeren. Dus laat je, met de bedoeling bestaande klanten te behouden en nieuwe aan te trekken, een parking aanleggen. Een bordje erop “voorbehouden voor klanten” en het geheel inbrengen als autokosten voor fiscus en btw: bijna te mooi om waar te zijn.

Fiscaal gedeeltelijk aftrekbaar
Wanneer je, in het kader van je beroepsactiviteit parkeerplaatsen laat aanleggen of standplaatsen huurt, in de nabijheid bijvoorbeeld, is dat een autokost en dus gedeeltelijk aftrekbaar. Net zoals bij bedrijfswagens is de aftrekbaarheid van beroepsmatige autokosten sinds 1 januari 2018 afhankelijk van het type brandstof en de CO2 uitstoot: minimum 50% en maximum 120%. Dit geldt ook wanneer je partner of je kinderen gebruik maken van de nieuwe parking.

Toch 100% fiscaal aftrekbaar?
Wanneer je kunt bewijzen dat de parkeerplaatsen uitsluitend voorzien zijn voor je klanten spreken we niet meer van (gedeeltelijk aftrekbare) autokosten, maar van (100% aftrekbare) beroepskosten. Het bordje “Voorbehouden voor onze klanten” of ets dergelijks is hier wel degelijk op zijn plaats. 
Tip: Bij een fiscale controle parkeer je best je eigen wagen achter de hoek!

De btw is minder streng
Ook voor de btw is de aanleg of de huur van parkeerplaatsen geen autokost, maar een beroepskost. Bovendien is de btw-administratie toleranter dan de fiscus. De btw is 100% aftrekbaar, ook als jijzelf, je partner of kinderen gebruik maken van de parking.

Conclusie
Fiscaal is de aanleg of de huur van parkeerplaatsen 100% aftrekbaar wanneer ze uitsluitend bestemd zijn voor klanten. Het bordje “Voorbehouden voor onze klanten” wijst hierop. De btw is 100% aftrekbaar, wie ook gebruik maakt van de parkeerplaatsen.
 

Gelieve de hoogte van uw browservenster te vergroten voor een betere website ervaring.