Opendeur met btw- en fiscus-loze hapjes


16 april 2018

Geen opendeur zonder een hapje en een drankje. Btw en fiscus zijn niet uitgenodigd. Ja je leest het goed: hapjes en drankjes zijn nu 100% aftrekbaar.  

Receptie- of reclamekosten, of nog iets anders?
Het is maar hoe je ’t bekijkt. Voor logies, spijs en drank was en is de btw niet aftrekbaar, maar…. het doel van een opendeurdag is de verkoop te stimuleren. Bijgevolg zijn spijs en drank in deze context geen receptiekosten maar publiciteitskosten, en dus is de btw voor 100% aftrekbaar. Op voorwaarde dat de opendeurdag of enig ander evenement als doel heeft de verkoop van je product(en) te bevorderen. Het product dat je wil promoten moet centraal staan.
Voor de fiscus werden tot nu toe de kosten voor spijs en drank, ook bij een opendeurdag beschouwd als receptiekosten en dus, zoals je weet, slechts voor 50% aftrekbaar. Maar de Minister was in een goede bui – de lente zeker – toen hij de redenering van zijn btw-collega bijtrad tijdens een mondelinge vraag op 14 maart 2018. Een opendeur en tutti quanti zijn vanaf nu verkoopbevorderende evenementen (meteen een nieuw woord gecreëerd), en dus worden de kosten beschouwd als publiciteitskosten, en 100% aftrekbaar.

Waar is de adder onder het gras?
 Wel, die is er niet. Als jij als ondernemer de voorwaarden vervult, dan kan noch de btw noch de fiscus daar graten in zien. Toch kun je best zoveel mogelijk bewijzen verzamelen: aankondiging met affiches, flyers en ander drukwerk, uitnodigingen in de plaatselijke krant, maar ook facturen van de traiteur, van leveranciers van dranken en versnaperingen, wat je maar wil… op voorwaarde dat je product – in de breedste zin van het woord - in het brandpunt van de belangstelling staat.

Conclusie
Kosten inherent aan een opendeur of ander verkoopbevorderend evenement zijn 100% aftrekbaar zowel voor btw als voor fiscus. Op voorwaarde dat je het correct speelt en dit ook kunt bewijzen. Wij verwachten niet anders van onze klanten.

Gelieve de hoogte van uw browservenster te vergroten voor een betere website ervaring.