Bijklussen, ook voor zelfstandigen en zaakvoerders?


07 november 2018

Onbelast bijverdienen, wij hebben het er uitvoerig over gehad in onze Tips & Adviezen van 8 september 2018. Maar zelfstandigen en zaakvoerders van vennootschappen bleven zich afvragen of deze regeling ook voor hen geldt. Even samenvatten.

Onbelast bijverdienen
Het is mogelijk om, vrij van belasting, btw en sociale bijdragen, bij te verdienen met diensten aan socioculturele verenigingen en openbare besturen, met occasionele diensten tussen burgers, en in de zgn. deeleconomie, tot een totaal van € 6130 per jaar of € 510,83 per maand. Boven deze bedragen worden je inkomsten beschouwd als beroepsinkomen, en ben je onderworpen aan belasting en sociale bijdragen.

Wie komt in aanmerking?
Alleen zelfstandigen in hoofdberoep (dus ook zaakvoerders van vennootschappen), werknemers die minstens 4/5 werken, en gepensioneerden mogen onbelast bijklussen in het verenigingsleven of als diensten tussen burgers. Maar er mag in principe geen vaste regelmaat in zitten.
In de deeleconomie geldt de beperking niet, maar als zelfstandige mag je bijverdienste niets te maken hebben met je beroepsactiviteit. In principe mag het ook niet op regelmatige basis.

Conclusie
Ook als zelfstandige of zaakvoerder mag je onbelast € 6130 per jaar bijverdienen, maar deze bijverdienste mag niet in het verlengde liggen van je beroepsactiviteit. In principe mag het ook niet op regelmatige basis.

Gelieve de hoogte van uw browservenster te vergroten voor een betere website ervaring.