Minder belastingen door groene investeringen


16 februari 2019

Natuurlijk weet jij dat er fiscale stimulansen zijn voor de aankoop van een ‘groene’ auto. Maar geldt dat ook voor andere investeringen? Eventjes alles op een rij.

 

Bedrijfswagens

Sinds 01.01.2018 is de kostenaftrek voor professioneel gebruik afhankelijk van de CO2-uitstootklasse. Vanaf 01.01.2020 geldt de CO2-uitstoot van elke individuele wagen – en dat maakt een reëel verschil. In het Vlaams gewest is de belasting op de inverkeerstelling (BIV) sinds 2016 afhankelijk van de CO2-uitstoot, in het Waals gewest betaal je een ‘éco-malus’ voor een CO2-uitstoot van méér dan 145g/km. In het Brussels Gewest is de uitstoot van geen belang voor verkeersbelasting en BIV.

 Kosten voor elektrische auto’s zijn in 2019 aftrekbaar voor 120%, vanaf 01.01.2020 voor 100%.

 

Vastgoed

Voor de aankoop van een ‘groene’ investering in vastgoed zijn er op federaal vlak en in het Brussels gewest geen fiscale stimulansen. In Vlaanderen kun je bij de bouw of de aankoop van een energiezuinige woning vijf jaar lang genieten van een korting op de onroerende voorheffing (ov).

Voor de energiebesparende innovatie van een woning bestaan er wèl fiscale stimuli. In Vlaanderen heb je dezelfde vijf jaar vermindering op de ov, in Wallonië mag je voor dakisolatie éénmalig 30% van de kostprijs aftrekken – tot maximum € 3.260.

Let op: deze fiscale stimuli gelden alleen voor woningen, maar het hoeft niet de gezinswoning te zijn. Het mag ook een pand zijn dat je verhuurt of voor je eigen zaak gebruikt.

 

Conclusie

Voor bedrijfswagens zijn in Vlaanderen kostenaftrek en verkeersbelasting afhankelijk van de CO2-uitstoot. In Wallonië is er de ‘éco-malus’. Voor energiezuinige nieuwbouw of verbouwing is er in Vlaanderen vermindering van ov. In Wallonië mag je tot 30% aftrekken van de kost voor dakisolatie.

 

Gelieve de hoogte van uw browservenster te vergroten voor een betere website ervaring.