Leen je rijk!


16 juli 2019

Wanneer je vandaag geld leent, betaal je niet alleen 0% intrest, je krijgt er nog een premie bovenop. En wanneer je geld uitleent – bijvoorbeeld om je kinderen toe te laten een huis te kopen of te bouwen – moet je ervoor betalen. De wereld op zijn kop, maar waarom zou je er niet van profiteren?

 

Nog een hele tijd

Ja maar, wie zegt dat het zo zal blijven? Eeuwig zal het zeker niet duren, maar volgens Christine Lagarde, de nieuwe baas van de ECB, zijn negatieve rentevoeten gunstig voor de wereldeconomie. We mogen er dus van uitgaan dat we nog een hele tijd kunnen profiteren van deze situatie. Opmerkelijk is dat jonge bouwers kiezen voor een lening met variabele intrest. Zij geloven dat de intrestvoeten nog verder zullen dalen.

 

Europese regeringen geven het voorbeeld

Franse staatsobligaties op 10 jaar kosten de investeerders 0,05%, wie Duitse staatsobligaties over 10 jaar koopt betaalt een premie van 0,35%, en ga zo maar door. Zelfs Italiaanse staatsobligaties op 2 jaar gaan onder de 0%. Maar wie Zwitsers staatsobligaties over 50 jaar koopt krijgt een positieve rente van 0,01%. Ook ons land met zijn enorme schuldenberg profiteert van deze – op zijn minst uitzonderlijke – situatie, en betaalt een deel van zijn schulden af met… nieuwe leningen.

 

Het is niet al goud…

Toch is dit geen gezonde situatie. Want, hoewel de wereld zich niet in een recessie of in de nasleep van een beurskrach bevindt, bedraagt de globale schuldenberg met een negatieve rente een absoluut record: 13.000.000.000 dollar. En politici komen natuurlijk in de verleiding om geld uit te geven dat het land niet heeft, en schulden te maken die men niet kan terugbetalen.

 

Conclusie

Profiteer, als verantwoordelijke bedrijfsleider, van de gunstige voorwaarden om noodzakelijke investeringen te financieren, maar doe geen gekke dingen, want ooit zullen wij de rekening gepresenteerd krijgen.    

Gelieve de hoogte van uw browservenster te vergroten voor een betere website ervaring.