Klant betaalt niet: dan maar een creditnota maken?


29 oktober 2018

Zoals de meesten van je collega’s heb je wellicht één of meer wanbetalers, waarvan je overtuigd bent dat ze de factuur nooit zullen betalen. Dan maar een creditnota maken, zo krijg je tenminste de btw terugbetaald. Maar kan dat zomaar?

Een creditnota is geen mirakeloplossing
Misschien heb je er nooit over nagedacht, maar met die creditnota beloon je de klant voor het feit dat hij niet betaalt, en laat je de btw opdraaien voor (een stuk van) je verlies. Dat kan niet, ethisch gezien niet, en ook wettelijk niet. Nochtans zegt de wet dat, wanneer een factuur oninvorderbaar is, je ze mag afboeken en de betaalde btw terugvorderen. De vraag is: wanneer is een factuur oninvorderbaar?

Onbetaald is niet noodzakelijk oninvorderbaar
Het is niet omdat een klant zijn factuur niet betaalt dat die automatisch oninvorderbaar is voor de btw. Alleen bij een faillissement of een gerechtelijke reorganisatie met vermindering van de schuldvordering mag de factuur beschouwd worden als definitief verloren.
Tip: een attest van de curator is niet meer nodig.
 In alle andere gevallen zul je de btw-administratie moeten bewijze dat je al het mogelijke gedaan hebt om betaling van je factuur te bekomen. Met aangetekende brieven, eventueel een tussenkomst van je advocaat, kun je bewijzen dat de factuur oninvorderbaar is, en kan je een creditnota maken en de btw terugvorderen.

Wanneer is een creditnota wèl terecht?
Een creditnota is terecht wanneer de klant een bestelling terugstuurt en de overeenkomst ontbonden is. Ook wanneer je een korting geeft - bijvoorbeeld als schadevergoeding voor een foute levering. Of wanneer er een prijsvermindering is tussen de datum van bestelling en de levering. In al deze gevallen mag je een creditnota maken en de betaalde btw terugvorderen.

Conclusie
Wanneer een factuur oninvorderbaar is, bijvoorbeeld omdat de klant failliet verklaard is, kan je de btw recupereren. In alle andere gevallen zul je moeten bewijzen dat de schuldvordering definitief verloren is. Een creditnota alleen volstaat niet.

Gelieve de hoogte van uw browservenster te vergroten voor een betere website ervaring.