Ken jij Yuval Harari en Sapiens?


10 maart 2020

 Tot 2014 was Yuval Harari een onbekende Joodse historicus en professor aan de Hebreeuwse universiteit van Jeruzalem. Vandaag wordt hij beschouwd als één van de meest invloedrijke denkers van de 21ste eeuw.  Zijn boeken “Sapiens”, “Homo Deus” en “21 lessen voor de 21ste eeuw” staan tegelijk in de top 30 non-fictie.

 

Een onmogelijke taak

Heel wat geschiedkundigen hebben tevergeefs geprobeerd onze héle geschiedenis samen te vatten. Met “Sapiens” slaagt Harari erin 200.000 jaar geschiedenis te beschrijven in 400 bladzijden. Tegelijk zet hij een reeks Engelstalige lessen op YouTube. Het boek is vertaald in 45 talen en er zijn al méér dan 10 miljoen exemplaren van verkocht. “Sapiens” werd gelauwerd door mensen als Bill Gates en Mark Zuckerberg, maaar ook door Barack Obama en, dichter bij ons, Rudi Vranckx en VUB-rector Caroline Pauwels.

 

Homo Deus

Met zijn tweede boek “Homo Deus” werpt Harari een blik op de toekomst. Hij voorspelt dat de mensen dichter en dichter komen bij wat hij “goddelijke” eigenschappen noemt – onsterfelijkheid bijvoorbeeld. Maar de mensheid zal hier een prijs voor betalen. “Want” zegt hij “wat gebeurt er met de maatschappij, de politiek en het dagelijkse leven als niet-bewuste, maar hyperintelligente algoritmen ons beter kennen dan we onszelf kennen?”

 

21 lessen voor de 21ste eeuw.

Zijn derde en voorlopig laatste boek handelt over de grote uitdagingen van onze eeuw: van terrorisme, ongelijkheid tussen Noord en Zuid, tussen arm en rijk, tot artificiële intelligentie (AI). Was het Bill Gates niet die AI het grootste gevaar noemde, gevaarlijker dan de atoombom?

“21 lessen voor de 21ste eeuw” bestaat ook in het Nederlands.

 

Algoritme

Reeks instructies in een programmeertaal, die een bepaald probleem oplossen of een bepaalde taak uitvoeren. In dit geval is algoritme een soort recept, een beschrijving van stappen die in een welbepaalde volgorde moeten worden uitgevoerd om tot het gewenste resultaat te komen.

 

 

Gelieve de hoogte van uw browservenster te vergroten voor een betere website ervaring.