Je tuin laten aanleggen tegen 6% of 21% btw?


26 februari 2019

Tot op vandaag geldt het btw-tarief van 21% op de totale factuur voor de aanleg van je tuin, hoewel de tuinaannemer slechts 6% betaalt op de aankoop van plantgoed. Niet logisch, maar gelukkig is er verandering op komst.

 

De toestand tot op vandaag

Tot nu toe wordt de tuinaanleg beschouwd als één geheel, meer bepaald als een zgn. werk in onroerende staat. De factuur uitsplitsen heeft dan ook geen zin, vermits planten worden beschouwd als bijkomstigheid bij de aanleg, en dus onderworpen aan het tarief van 21%. Wanneer je zelf plantgoed aankoopt betaal je 6% btw, maar voor datzelfde plantgoed moet de tuinaanlegger je 21% btw aanrekenen. Deze scheefgegroeide situatie is een ernstige handicap voor de tuinaannemer en zet aan tot zwartwerk.

 

Vanaf het nieuwe plantseizoen

Op 30.01.2019 heeft de Kamercommissie een wetsvoorstel goedgekeurd om deze discriminatie weg te werken. Het is nog wachten op de publicatie in het Staatsblad. Algemeen wordt dit verwacht tegen het begin van het plantseizoen.

Met de nieuwe regeling moet de tuinaanlegger zijn factuur splitsen: 6% btw op het plantgoed en 21% btw op de werken. Dat is belangrijk, want doet hij dat niet, dan moet hij zoals vroeger het geheel van de tuinaanleg factureren tegen 21% btw. Geef je je btw-nummer door aan de tuinaannemer dan moet hij factureren met “btw verlegd”.

Let op: Ben je een zgn. kleine ondernemer dan is “btw verlegd” niet mogelijk.

 

Conclusie

Van zodra de nieuwe regeling verschenen is in het Staatsblad moet uw tuinaanlegger zijn factuur splitsen in ‘plantgoed’ aan 6% en ‘werkuren’ aan 21%. Voor btw-plichtige klanten moet hij factureren met “btw verlegd”.

Gelieve de hoogte van uw browservenster te vergroten voor een betere website ervaring.