Is beleggen = koopkrachtverlies?


05 oktober 2019

Volgens de Europese Centrale Bank (ECB) zal de nul-rente nog zeker tot half 2020 aanhouden of zelfs nog lager gaan. In die context is het niet eenvoudig om relatief veilig te beleggen en een nettorendement te halen dat hoger ligt dan de inflatie. Het is niet onze taak, of onze ambitie, om te verkondigen welke beleggingsproducten je wel of niet moet kopen/verkopen. Toch een paar bedenkingen.

 

Obligaties

Denk je eraan je spaarcenten voor 10 jaar toe te vertrouwen aan de Belgische Staat, neem dan een spaarboekje: dat brengt minimum 0,11%.  Obligaties in dollar van gevestigde waarden als IBM, General motors of INBEV hebben een hoger bruto-rendement, maar specialisten achten het risico te groot. Blijven nog de rommel-obligaties met een rendement van 6 à 7% voor wie het risico niet schuwt, of als aanvulling van een portefeuille veiligere papieren met een lager rendement.

 

Genoteerde aandelen

Heelwat genoteerde bedrijven betalen een dividend uit van méér dan 2%. Koop je Belgische aandelen, dan betaal je geen dubbele onroerende voorheffing. Dit jaar is een schijf van € 800 aan dividenden vrijgesteld.

Overheid-gelinkte bedrijven zoals Proximus of Bpost keren méér uit dan hun winst, en dat is op termijn niet houdbaar. Andere gerenomeerde bedrijven keren een interessant dividend uit, afhankelijk van de economische groei en de bedrijfswinst. Solvay keert een netto dividend uit van bijna 3%, al 30 jaar en met de expliciete ambitie de waarde van de coupon nooit te verlagen.

 

Vastgoed

Vastgoed levert vandaag een aantrekkelijk rendement op. Je moet daarom niet zelf bouwen of kopen. Op de Brusselse Beurs staan 16 gereglementeerde Vastgoedvennootschappen (gvv). Zij brengen netto gemiddeld 3,32% op, en de beurstaks bedraagt slechts 0,12% tegenover 0,35% voor gewone aandelen.

 

Risico spreiden

Als doorwinterd belegger weet je hoe je een portefeuille moet samenstellen. Maar kopen en verkopen kost geld, dus maak er geen hobby van. Je kunt ook beroep doen op een beleggingsadviseur of een commerciële bank. Zij hebben ervaring en volgen de evolutie van de verschillende beleggingsproducten dag per dag op. Zij zijn goed geplaatst om je een evenwichtig pakket voor te stellen volgens je beleggersprofiel.


Conclusie

Er zijn in deze tijd van nul-rente nog mogelijkheden om relatief veilig te beleggen en een bescheiden rendement te halen. Weet wel dat deze uitzonderlijke lage-rentepolitiek niet eeuwig kan duren. En wees erop voorbereid dat we vroeg of laat de kous op de kop zullen krijgen

Gelieve de hoogte van uw browservenster te vergroten voor een betere website ervaring.