Eindejaarsgeschenken: wat is fiscaal ideaal?


21 november 2018

Je wil ter gelegenheid van het eindejaar een geschenk geven aan je klanten en eventueel je medewerkers. Hoe doe je dat fiscaal ideaal? Daar is geen eensluidend antwoord op te geven want fiscus, btw en RSZ hanteren niet noodzakelijk dezelfde cijfers in hun cyber-hoofd.

Voor je zakenrelaties
Fiscaal mag je maximum € 125 incl. btw per jaar inbrengen als kost. Ga je daarboven, dan is het bedrag van voor de helft aftrekbaar, maar je zakenrelatie wordt er privé niet op belast.
De btw is minder vrijgevig. Hier ligt de grens op € 49,99 excl. btw en slechts één geschenk voor het hele kalenderjaar. Heb je in de loop van het jaar al een (klein) geschenk gegeven, dan is één van de twee niet aftrekbaar, ook niet als de twee geschenken samen niet hoger liggen dan € 49,99.
Tip: Het moeten niet altijd dure cadeaus zijn. Er zijn andere manieren om je zakenrelaties aan je bedrijf te binden. Geef ze gewoon een kleinigheid die ze dagelijks gebruiken, met je naam erop. Dit is efficiënter en… fiscaal volledig aftrekbaar.

Voor je personeel
Fiscaal mag je, ter gelegenheid van de eindejaarsfeesten, maximum € 35 incl. btw inbrengen, op voorwaarde dat alle werknemers hetzelfde voordeel krijgen. Je werknemers worden er niet op belast. De fiscus toont zich bijzonder kindvriendelijk, want je mag ook nog eens € 35 (incl. btw) inbrengen per kind ten laste van de werknemer.
Let op: Deze bedragen gelden voor een volledig kalenderjaar, voor alle gelegenheden samen. Kom je daar boven, dan is er helemaal geen aftrek mogelijk, ook niet van de oorspronkelijke € 35.
De btw hanteert dezelfde bedragen als voor zakenrelaties, nl. € 49,99 excl. btw. 
De RSZ heeft ook nog aan jou en je personeel gedacht. Voor gelegenheidsgeschenken mag je € 40 per persoon spenderen zonder dat er sociale lasten moeten betaald worden. 

Conclusie
De tel kwijtgeraakt? Je zou het voor minder! Onthoud dat je best per werknemer je eindejaarsgeschenk beperkt tot € 35 incl. btw + € 35 incl. btw per kind ten laste, en voor zakenrelaties € 49,99 excl. btw.
 

Gelieve de hoogte van uw browservenster te vergroten voor een betere website ervaring.