Een professionele rekening is geen luxe voor jou als zelfstandige


24 januari 2020

Als beginnende zelfstandige kun je best twee afzonderlijke rekeningen openen: één voor je privé en één voor je professionele activiteit. En hou ze vooral apart.

 

Waarom?

Gebruik nooit je privérekening voor transacties die te maken hebben met je bedrijf. Hiervoor heb je een professionele zichtrekening nodig: betalingen van in- en uitgaande facturen, kosten… Het is handig omdat je in één oogopslag een overzicht hebt van je financiële toestand. Wanneer de som van uitgaven hoger ligt dan de inkomsten, dan weet je meestal dat er iets schort. Voor je boekhouder is het ook een pluspunt omdat hij/zij alle informatie op één plaats vindt. Tenslotte zal de fiscus je professionele aanpak appreciëren.

 

Ook al doe je maar één professionele bewerking per jaar

De belastingcontroleur mag je professionele bankgegevens controleren, maar ook je privérekening wanneer er een aanwijzing is dat je één of meer professionele bewerkingen uitgevoerd hebt met je privérekening.

 

Geef je professionele rekening een naam.

Heb je een éénmanszaak, dan gebruik je best je eigen naam, eventueel met een verwijzing naar je activiteit erbij. Gaat het om een vennootschap, bv of één van de toegelaten vennootschapsvormen, gebruik dan de naam van de vennootschap.

 

Wanneer je per ongeluk en verkeerde rekening gebruikt hebt.

Je hebt bij voorbeeld een rekening bij de bakker betaald met je professionele kaart. Geen probleem. Je duidt gewoon aan op je rekeninguittreksel dat het om een privé-uitgave gaat. Omgekeerd is minder eenvoudig: je hebt een professionele uitgave gedaan met je privé-kaart. Je kunt best de zaak blauwblauw laten, zeker als het om een klein bedrag gaat. Wanneer je het bedrag overschrijft van je privé naar je professionele rekening weet je dat de fiscus ook je privérekening kan opvragen. Je kunt er maar beter voor zorgen dat zo’n vergissingen niet gebeuren.

 

Vermeld je rekeningnummer op al je documenten.

Vermeld je naam of de naam van de vennootschap, de naam van de bank en je rekeningnummer op al je financiële documenten: offertes, facturen, verzendingsnota’s… ook via internet.

 

Gelieve de hoogte van uw browservenster te vergroten voor een betere website ervaring.