E-mails ècht aangetekend versturen


10 april 2018

Omdat er nog onduidelijkheid bestond over de rechtsgeldigheid van aangetekende e-mails heeft het FOD Economie een nieuwe speler aangeduid als eerste” gekwalificeerde vertrouwensdienst”. Een woordje uitleg. 

Aangetekend een e-mail verzenden kon toch al langer?
Inderdaad. Sinds juli 2016 is het mogelijk een e-mail aangetekend te verzenden via verschillende ‘platformen’. Maar de FOD Economie heeft twee soorten erkenning verleend aan die ondersteunende platformen als (niet gekwalificeerde) vertrouwensdienst, en dat betekent dat de bewijswaarde bij een eventueel geschil kan betwist worden. Een rechtbank kan een niet-gekwalificeerde e-mail zelfs verwerpen. Tijd dus voor een definitieve oplossing.

Het enige echte gekwalificeerde platform
Een nieuwe speler op de markt, genaamd Aangetekende.email (http://www.aangetekende.email), is erkend als eerste “gekwalificeerde vertrouwensdienst”.  Met een gekwalificeerde vertrouwensdienst bent u 100% zeker dat uw e-mail dezelfde juridische waarde heeft als een aangetekende brief op papier. Betwisting van de identiteit van de verzender, de integriteit van de inhoud en het tijdstip van verzending is uitgesloten.

Praktisch
U moet zich eenmalig registreren met uw elektronische paspoort bij Aangetekende.email (voorlopig de enige gekwalificeerde vertrouwensdienst) – gewoon inloggen met uw digipass. Het versturen en ontvangen gebeuren via dit platform. De verzender en de geadresseerde ontvangen allebei een notificatie in hun mailbox.
Let op: De ontvanger van uw aangetekende e-mail moet ook geregistreerd zijn. Zo niet moet u toch nog naar het postkantoor.

Conclusie
De nieuwe regeling, die vandaag al van kracht is, zorgt ervoor dat uw aangetekende e-mail niet meer voor betwisting vatbaar is – op voorwaarde dat zowel de verzender als de ontvanger geregistreerd zijn. Het is de bedoeling dat dit laatste zo snel mogelijk gebeurt.

Gelieve de hoogte van uw browservenster te vergroten voor een betere website ervaring.