Duaal pensioensparen: welke formule kiezen?


26 september 2018

Vanaf het inkomstenjaar 2018 bestaan er twee fiscale systemen naast elkaar: de gekende “oude” regeling waarbij je dit jaar maximaal 960 euro kunt sparen, en de “nieuwe” regeling waarbij je 1.230 euro kunt opzijzetten. Dit noemt men het “duaal “pensioensparen. Op het eerste zicht lijkt de nieuwe regeling interessanter, maar er zit een dikke vette adder onder het gras.  

Laat de cijfers spreken
Met het oude systeem heb je recht op 30% belastingvermindering, dus 960 x 30% = € 288. Het nieuwe systeem levert 25% belastingvermindering op, dus 1.230 x 25% = € 307,50. Een verschil van € 19,50. Je kunt dus wel € 260 méér sparen, maar die € 260 levert maar een extra vermindering op van 7,23%. Niet bijster interessant. Tenzij…
Tip: Ben je de 60 voorbij dan is je storting tot in het jaar waarin je 64 wordt, belastingvrij. In die optiek is de nieuwe regeling misschien wèl interessant.

Jij moet kiezen
Wettelijk mag je dit jaar maar 960 euro storten. Betaal je (per ongeluk?) toch méér, dan moet de pensioenspaarinstelling het verschil terugstorten. Tenzij je uitdrukkelijk vermeldt dat je gekozen hebt voor het nieuwe systeem. Je kunt van jaar tot jaar switchen van het ene systeem naar het andere. Die keuze is onherroepelijk, maar slechts voor het lopende belastbare tijdperk.

Conclusie
In de meeste gevallen is de “oude” regeling fiscaal gezien te verkiezen boven de “nieuwe”. Ons advies: bekijk het samen met de fiscale dienst van BFKM alvorens een beslissing te nemen.
 

Gelieve de hoogte van uw browservenster te vergroten voor een betere website ervaring.