Drinkwater wordt stilaan onbetaalbaar


16 juli 2018

Wij vinden het normaal dat we de kraan maar moeten opendraaien, en dat er water uitkomt: de Belg verbruikt méér dan 100 liter per persoon per dag. Maar drinkwater wordt schaars – en duur.

Regen- of putwater 
Ben jij één van de gelukkigen met een waterput en/of een regenwatertank? Mooi, het milieu, en je portemonnee, zullen je dankbaar zijn. Maar niet iedereen heeft die mogelijkheid. Hoe dan ook, willen we dat onze (klein)kinderen nog over voldoende drinkwater beschikken, dan moeten we nu ons waterverbruik beperken.

De grote slokoppen
We kennen ze allemaal: het bad (150 tot 200 liter), de spoeling van het toilet (tot 10 liter per spoeling), de auto wassen (tot 200 liter) en de tuin besproeien.
Bad: heerlijk ontspannend, zo’n warm bad: een pure luxe, bewaar het voor speciale gelegenheden, en neem in de plaats een douche (30 tot 80 liter). Blijf er niet langer onder dan nodig en laat het niet lopen terwijl je je inzeept.
Spoeling van het toilet: onze voorvaderen legden een baksteen in het reservoir – een fles met zand of kiezel kan ook. Gebruik de grote knop alleen voor de grote boodschap.
Auto wassen: een goede carwash recycleert het gebruikte water – toch even informeren of die waar jij gaat dat ook doet. Was je zelf je auto, gebruik dan een emmer en niet de tuinslang.
Tuin besproeien: volgens onze tuinman beter éénmaal grondig dan alle dagen een beetje. Natuurlijk ’s avonds wanneer de zon niet meer schijnt, of ’s morgens héél vroeg. Voorzie op de zonnigste delen van de tuin planten die goed bestand zijn tegen droogte – lavendel bijvoorbeeld.

Minder voor de hand liggende besparingsmaatregelen 
•    Gebruik het water waarmee groenten en fruit werden gewassen om je planten water te geven.
•    Het condenswater van je droogkast is zeer zuiver en bijzonder geschikt om mee te strijken of de batterij van je auto bij te vullen. 
•    Laat de vaatwasmachine enkel werken als ze volledig gevuld is, en gebruik voorwasprogramma’s.
•    Lekkende kranen zijn heimelijke verspillers: 4 liter per uur of bijna 100 liter per dag. Laat ze asap vervangen.
•    Kalkaanslag is nog zo’n. boosdoener; ontkalk toestellen als waterkokers en koffieautomaten regelmatig, met azijn bijvoorbeeld. 
•    Installeer een goede waterverzachter: wat de watermaatschappij ook moge beweren, in vrijwel alle Belgische gemeenten bedraagt de hardheid van het leidingwater nog minstens 15 Franse graden (15°F), sommige gaan tot 30°F en méér. Met een goede waterverzachter breng je die hardheid terug tot 6-7°F.
Weetje: Drinkwater moet nog altijd een minimum aan mineralen zoals calcium en magnesium behouden. 100% zacht water is ondrinkbaar.
 

Gelieve de hoogte van uw browservenster te vergroten voor een betere website ervaring.