Deeleconomie: 0% belasting op verhuur onroerend goed


24 juni 2019

 

Naast occasionele diensten van burger aan burger en prestaties in de sociale sector, is de derde pijler van onbelast bijverdienen: deeleconomie. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens de zomervakantie een kamer, appartement of vakantiewoning verhuren zonder één euro belasting te betalen. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden.

 

Bijzondere voorwaarden

Om te genieten van het fiscaal voordeel is verhuur alleen niet voldoende. Er moeten diensten aan verbonden zijn: ontbijt, onderhoud, verversen van beddengoed of dergelijke.

De verhuring moet gebeuren via een door de overheid erkend platform. Niet “en stoemmelings” en ook niet via een ander platform zoals het populaire Airbnb. ‘Gemengd’ verhuren: een stuk via een erkend platform en een stuk via Airbnb is niet OK. Ook de huurinkomsten via een erkend platform komen in dat geval niet in aanmerking voor onbelast bijverdienen.

Verhuur van onroerend goed in het kader van deeleconomie mag niet de voortzetting zijn van je activiteit als zelfstandige. Als je al een B&B uitbaat kom je vanzelfsprekend niet in aanmerking voor onbelast bijverdienen.

 

Volgens de regels

Tenslotte mag het totaal onbelast bijverdienen – verenigingswerk, diensten van burger aan burger en verhuur met dienst samen – in 2019 niet méér dan € 6.250 bedragen. Overschrijd je dit maximum, dan worden al je bijverdiensten van 2019 en 2020 belast als beroepsinkomen. Maar indien je kunt bewijzen dat het niet om beroepsinkomen gaat, dan worden de inkomsten belast als divers inkomen.

 

Fiscaal voordelig

Zijn alle voorwaarden vervuld, dan betaal je 0% belasting. Je moet je niet laten inschrijven in de Kruispuntbank, geen btw-nummer aanvragen en niet aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Allemaal zuivere winst!

 

Conclusie

De wetgever wil bijverdienen uit het zwart-circuit halen door een fiscaal aanvaard alternatief, maar beperkt in omvang, om de professionele ondernemers geen oneerlijke concurrentie aan te doen.

Gelieve de hoogte van uw browservenster te vergroten voor een betere website ervaring.