De fiscus obseveert en past je aangifte aan: mag dat?


16 september 2019

De fiscus weet dat een frituuruitbater voorgebakken frieten in het zwart aankoopt. Enkele controleurs krijgen de opdracht vanop de openbare weg de friturist in het oog te houden. Ze stellen vast dat er elke week een ‘vreemde’ leverancier een bepaalde hoeveelheid voorgebakken frieten brengt. De uitbater kan geen facturen voorleggen van deze ‘vreemde’ leverancier. Dus stuurt de fiscus een bericht van wijziging van de aangekochte hoeveelheden en dus van de belastbare inkomsten. Kan dat zomaar?

 

Mag de fiscus observaties uitvoeren?

De fiscus mag, om de belastingschuld te bepalen, observaties uitvoeren van op de openbare weg, zelfs meerdere malen - vermits het niet gaat om strafwettelijke observaties gelden deze wetten hier niet. In principe is het ook geen inbreuk op de privacy zolang de regels gerespecteerd worden, en men bijvoorbeeld niet vanuit de tuin van een buurman gaat observeren. In uitzonderlijke gevallen kan de privacy geschonden wordt indien de schending in verhouding staat met het doel van de observaties. Legt de belastingplichtige klacht neer, dan zal de rechtbank hierover beslissen.

 

Wat mag de fiscus niet doen?

Belastingcontroleurs mogen geen privéruimtes binnengaan zonder toestemming van de eigenaar of van de politie. Zij mogen geen huiszoekingen verrichten, geen telefoons afluisteren, de belastingplichtige niet schaduwen of achtervolgen met de wagen.

 

Conclusie

De controleurs van de Belastingen mogen in principe ongemerkt van op de openbare weg je beroepsactiviteit observeren zoals klantenbezoek of levering van goederen, en je belasten op basis van hun vaststellingen. Ze mogen geen privéruimtes binnengaan, telefoons afluisteren of je schaduwen.

 

 

Gelieve de hoogte van uw browservenster te vergroten voor een betere website ervaring.