Btw-optie op verhuur van een handelspand


10 november 2017

Eén van de punten van het zomerakkoord was het optioneel toepassen van 21% btw op de verhuur van panden voor professioneel gebruik. De huurder zou de betaalde btw op de huur kunnen recupereren, en de verhuurder zou de btw op de kosten van en aan het pand kunnen recupereren.

 

Concreet

De verhuur met btw zou alleen mogelijk zijn wanneer de huurder een onderneming of een vrij beroep is die het pand voor professionele doeleinden gebruikt. Komen in aanmerking: winkels of winkelcentra, kantoorgebouwen, loodsen, enz. . De huurder zou dan de btw op de huurprijs kunnen recupereren. De verhuurder zou de btw kunnen recupereren voor de aankoop, verbouwingen, herstellingen, onderhoud… van het onroerend goed, en zelfs eventueel voor herziening van oudere gebouwen. Deze regeling zou gelden voor contracten die ingaan op 1.1.2018.

 

Een gunstige aanpassing

De btw-administratie aanvaardt dat de btw aangerekend wordt op het volledige huurbedrag, op voorwaarde dat de opslag- en kantoorruimte niet méér dan 50% van het geheel beslaat. Dit is een gunstige aanpassing: door het optrekken van 10% naar 50% opslag- en kantoorruimte komen méér panden in aanmerking voor de btw-regeling.

 

Let op: Het gaat om een administratieve toegeving. U bent als verhuurder niet verplicht de btw toe te passen. U moet wel consequent zijn: u kunt niet de btw toepassen op een deel van de huur. Of u past de btw toe op het geheel ofwel helemaal niet. Voor de definitieve voorwaarden is het wachten op de nieuwe omzendbrief.

 

Conclusie

U kunt, als verhuurder van een onroerend goed voor professionele gebruik, aan een onderneming of vrij beroep, 21% btw toepassen op de huurprijs, op voorwaarde dat de opslagruimte en het kantoorgedeelte niet méér dan 50% van het geheel omvat. Toch nog even wachten op de nieuwe omzendbrief.

 

Gelieve de hoogte van uw browservenster te vergroten voor een betere website ervaring.