Bitcoin en de anderen


24 augustus 2017

First they ignore you, than they laugh at you, than they fight you… and than you win! De quote is van Mahatma Gandhi, maar zou perfect passen bij Bitcoin en andere cryptovaluta.  Daarvan zijn er inmiddels al een half dozijn, met Ethereum als de onbetwiste nummer twee.

Bitcoin en de banken

De Europese en Amerikaanse banken hebben de cryptovaluta pas au sérieux genomen toen bekend werd dat investeerders in bitcoins enorme winsten maakten. De reacties waren zeer uiteenlopend: van represailles tegen klanten die bitcoins verhandelden tot het opzetten van een eigen systeem. Vandaag gaat de belangstelling vooral naar de blockchain-technologie achter de bitcoin, o.a. voor de handel in aandelen en obligaties.

Bitcoin en de fiscus

Ook Europa weet niet goed hoe om te gaan met dit fenomeen. Er is alvast beslist dat er geen btw moet betaald worden op bitcoin-transacties. In België gelden voor bitcoin dezelfde regelingen als voor goud en zilver. Zolang u bitcoins gebruikt als goede huisvader is er geen vuiltje aan de lucht. Wie echter met bitcoins speculeert moet 33% belasting betalen op de meeropbrengst. De houder moet dit vermelden in zijn belastingaangifte.

Bitcoin en de pers

Zopas een artikel verschenen op internet, waar het bitcoin-systeem grafisch uitgelegd wordt. Enkele passages uit de begeleidende (Engelse) tekst.

Voordelen: verhoogde transparantie, accurate tracking en kostenbesparing. Mogelijke toepassingen: fondsenoverdracht, handelsovereenkomsten, interne rondvragen, gezondheidszorg…

Conclusie

Bitcoin is niet meer weg te denken uit onze leefwereld, ook al is de toekomst nog onzeker. Onthoud vooral dat u zich momenteel geen zorgen hoeft te maken. Ook al wordt u betaald in bitcoins, u kunt ze uitbetaald krijgen in euro, en zolang u niet speculeert betaalt u geen belasting, ook geen btw. 

Gelieve de hoogte van uw browservenster te vergroten voor een betere website ervaring.