Bitcoin, de munt van morgen?


04 augustus 2017

Stel dat u slachtoffer bent van hackers, dan zal u hoogstwaarschijnlijk een losgeld geëist worden in de vorm van bitcoins. Want bitcoins kunnen niet getraceerd worden. Maar wat is dat eigenlijk, bitcoin? Vergeet al wat u weet over geld en geldstromen: dit is Hi-Tech.

Virtuele valuta

 Nu we leren leven hebben met een virtuele realiteit, komt ze er aan: de virtuele of digitale munt. Het is geen officiële munt, uitgegeven door een land of regio, maar ze kan onder bepaalde voorwaarden nuttig zijn als betaal- of ruilmiddel. Een aantal van deze munteenheden, met name de cryptovaluta, zijn beschreven in een voorstel voor een aanvullende, nieuwe ISO-standaard, maar Bitcoin was de eerste die het cryptovaluta-concept wist om te zetten in de praktijk.

Satochi Nakamoto

 Satochi Nakamoto zou men de geestelijke vader van Bitcoin kunnen noemen, ware het niet dat… hij niet bestaat. Het is een schuilnaam voor één of meerdere software-ontwerpers die Bitcoin op punt hebben gezet en zich dan teruggetrokken hebben in de anonimiteit. Maar Bitcoin is in omloop, men vindt hem terug op de valutamarkt en hij heeft en bepaalde waarde t.o.v. de dollar of de euro.

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is dus een virtuele (digitale) munt, die je kunt bewaren in een “bitcoin-portemonnee” of wallet: een databestand op uw computer. Een bitcoin is uniek en kan niet worden gekopieerd of een tweede maal uitgegeven. Om dit digitale geld te onderscheiden van de persoon die het bezit is er een bitcoin-adres nodig. Zo’n adres bestaat uit een blockchain van 30 of meer cijfers en letters. Het is het resultaat van ingewikkelde sommen, en is voor iedereen uniek. Dit proces wordt mining genoemd. Bitcoins zijn schaars: er komen er maximaal 21 miljoen van in omloop.

Werken met Bitcoin

Een bitcoin-adres kunt u bekomen door een wallet te downloaden op uw computer. Wanneer u een bitcoin-wallet opent, wordt er automatisch een bitcoin-adres voor u aangemaakt. U hoeft uw naam, adres of leeftijd niet op te geven. Om een betaling uit te voeren hebt u alleen het (publieke) bitcoin-adres van de begunstigde nodig. Betalingen gebeuren van computer tot computer (peer-to-peer of P2P) zonder tussenkomst van een derde partij zoals een bank. Dat roept wel vragen op. Wij komen hierop terug in een ander Tips en Adviezen.

 

   

Gelieve de hoogte van uw browservenster te vergroten voor een betere website ervaring.