Augmented Reality: je ziet méér dan er te zien is


01 oktober 2019

Misschien heb je ’t in de krant gelezen: reclameborden die je op het veld niet ziet, maar wèl op je tv. Tussen het voetbalveld en je tv wordt er een beeld van reclameborden opgeplakt. Hoe werkt dat? Het antwoord heet Augmented Reality of aangevulde werkelijkheid. Wat je ziet zijn digitale projecties naast beide goals. In de hoofdcamera zit een programmaatje dat in werking treedt zodra de camera op één van de goals gericht wordt.

 

Niet ècht nieuw

Het voorbeeld van de reclameborden is vrij spectaculair, maar eigenlijk zien we al jarenlang een andere toepassing op het voetbalveld: cirkels en lichtvlekken rond spelers, loop- en buitenspellijnen over bestaande beelden tijdens de wedstrijdanalyses met Mulders en andere Degryses.

 

Toepassingen bij de vleet

De laatste decennia zijn er talloze toepassingen van AR in zowat alle takken van industrie en wetenschap. Eén van de oudste toepassingen: de head-up displays in gevechtsvliegtuigen. Die dateren al van de veertiger jaren.

Een mooi voorbeeld uit de industrie bij BMW. De monteur zet een speciale bril op en krijgt op het scherm real-time instructies geprojecteerd die hem precies vertellen wat hij moet doen.

 

Virtual Reality vs. Augmented Reality

Onder de algemene term Mediated Reality behoort elke techniek waarbij de waarneming van de realiteit gewijzigd – bijgevoegd of verwijderd - wordt door een computersysteem. Bij virtuele realiteit wordt de ervaring van de realiteit gedeeltelijk vervangen door die van een fantasiewereld, terwijl bij Augmented Reality alleen informatie toegevoegd wordt aan de werkelijkheid. Dit kan door speciale brillen of, zoals bij het voetbal, een speciaal programma op de camera.

 

Op je smartphone

Er bestaan al heel wat AR-apps voor smartphones, denk maar aan GPS en allerlei games, en er komen er nog dagelijks bij. Immers, smartphones zijn wijd verspreid, beschikken over voldoende rekenkracht en over de nodige hardware. Via bluetooth en wifi kunnen ze draadloos communicatie maken, wat de verbinding vergemakkelijkt met speciale brillen of andere projectiesystemen.

Bill Gates zei het zo: richt je camera op een bekende persoon, en je wordt eraan herinnerd dat je van die persoon nog geld tegoed hebt.

Gelieve de hoogte van uw browservenster te vergroten voor een betere website ervaring.