AI: ja, ook voor jou, zelfstandig ondernemer


09 mei 2019

Artificiële intelligentie? Daar heb ik als zelfstandig ondernemer de tijd, de kennis en/of de middelen niet voor. Mis! Voka heeft verleden jaar in september een infosessie georganiseerd met case story’s van kmo’s die gebruik maken van AI-toepassingen.  Volgens hen is AI nu al onmisbaar in de bedrijfswereld. Ook jij kunt het. Met wat denkwerk, energie en middelen. Het is de moeite meer dan waard.

 

Toekomstplannen en strategie

Je hebt ongetwijfeld al plannen voor de toekomst gemaakt - in je hoofd. Zet ze nu ook op papier. Maak een lijst, of beter maak twee lijsten: één met de plus- en één met de minpunten van je bedrijf, en een derde lijst met “things to do” om je bedrijf te optimaliseren. Formuleer je toekomstplannen en bepaal je strategie. Indien mogelijk, met de hulp van AI. Immers, één van de voornaamste functies van artificiële intelligentie is om met behulp van algoritmes voorspellingen te maken en daarop in te spelen.

Gegevens verzamelen

De meeste bedrijven beschikken, uit allerlei bronnen en vaak zonder het te weten, over grote hoeveelheden data. Gegevens die op het eerste zicht niets te maken hebben met je bedrijf en zijn producten, je leveranciers of je klanten, kunnen toch kostbare informatie bevatten. Al die gegevens verzamelen betekent ongetwijfeld een flink pak werk. Misschien er een jobstudent aan zetten?

 

Verbanden leggen

Wanneer je die data combineert, genereer je een stuk geschiedenis van je bedrijf, detecteer je eventuele fouten en helpt je om je strategie te verfijnen. “Gewone” computers slaan gegevens op, vergeten niets en voeren bevelen uit. Intelligente computers leggen zelf verbanden en kunnen zelfstandig beslissingen nemen. Ze leren constant bij, integreren elke nieuwe ervaring en gaan die toepassen, ook in totaal andere domeinen. Bij een volgende stap zullen ze op hun beurt andere computers programmeren.

 

One-to-one

Persoonlijke benadering van elke klant betekent een pluspunt voor je bedrijf. Wie dit niet inziet, riskeert vroeg of laat uit de boot te vallen. Hier komt artificiële intelligentie pas goed tot zijn recht. Op het scherm verschijnen niet alleen de persoonlijke smaak en voorkeuren van iedere klant, AI zal evengoed ervaringen, ook uit andere disciplines, gebruiken om advies te geven over nieuwe trends, nieuwe producten, nieuwe behoeften… Met audio-herkenning kun je de computer activeren door luidop de naam van de klant te noemen.

 

Praktisch

Je kunt een AI-programma op maat laten maken bij een gespecialiseerd bedrijf. Of je kunt bestaande software kopen of huren. Ook je vertrouwde bank zal je graag op weg helpen.

 

Gelieve de hoogte van uw browservenster te vergroten voor een betere website ervaring.