AI: een meerwaarde voor je boekhoudkantoor


11 februari 2020

We kunnen er niet naast zien: nieuwe technologieën zullen in de nabije toekomst heel wat werk uit handen nemen, ook van boekhouders.

 

Wat zal AI betekenen voor de boekhouder?

Het is de bedoeling dat artificiële intelligentie in de eerste plaats het werk van de boekhouder zal vereenvoudigen. Intelligente software-programma’s gaan tijdverslindende taken, zoals het manueel inbrengen van gegevens, vervangen. De boekhouder moet mee evolueren en zich voorbereiden op nieuwe taken als èchte accountant, analist en consultant.  

 

Data science is the name of the game

Big Data staat voor de enorme hoeveelheid informatie - complex, ongestructureerd en niet altijd betrouwbaar - die op ons afkomt via diverse kanalen. Toch bevat deze massa data een breed gamma belangrijke informatie...  als we er kunnen mee omspringen. Data Analytics kan gegevens analyseren in real time. Voor prognoses op middellange termijn biedt Predictive Data een hogere zekerheidsgraad. Data Architecture, Data Modeling zijn evenveel toepassingen, en dit is nog maar een begin.

 

Blockchain als sluitstuk

Blockchain, het betrouwbare digitale grootboek par excellence, is de ideale tool om transacties en hun metadata op te slaan.  Omdat blockchains, net als internet, publiekelijk gedeeld en beheerd worden door alle gebruikers (en niet door één persoon of organisatie) , waardoor het praktisch onmogelijk is om gegevens te manipuleren. Volgens mensen-die-het-kunnen-weten wordt blockchain even populair als internet.

 

Conclusie

Heeft de boekhouder nog toekomst in een wereld in volle verandering, waar alles verband houdt met alles? Jazeker, maar hij/zij zal de job anders moeten invullen. De nieuwe boekhouder/accountant wordt analist en consultant. Met dank aan AI en afgeleide technologieën. Constant bijscholen is de boodschap, en dat heeft BFKM heel goed begrepen.

 

Metadata: Bijkomende info over de transactie, zoals facturatiedatum, openstaande facturen, vervaldag, correcte betaling, betrouwbaarheid – belangrijk wanneer een kmo bij de bank gaat aankloppen voor een lening – en andere nuttige gegevens.

Gelieve de hoogte van uw browservenster te vergroten voor een betere website ervaring.