5G wordt even belangrijk als water en lucht


05 september 2019

5G, de vijfde generatie mobiel netwerk of draadloze systemen: het lijkt één van de vele nieuwigheden die ons te wachten staan, maar waar we niet van wakker liggen. Ten onrechte. Of we het willen of niet, de 4de industriële revolutie, waar alles met alles verbonden is, komt eraan. Correctie: is al begonnen. AI en andere pijlers van de 4de revolutie hebben steeds snellere telecommunicatie nodig. Binnen afzienbare tijd zal 4G niet meer volstaan. Niet voor niets lopen er in onze universiteiten al proefprojecten met 5G-netwerken.

 

Enkele cijfers

5G onderscheidt zich van 4G door zijn grotere capaciteit en lagere latentie – de tijd of de vertragingsduur in de communicatie tussen apparaten. Met 5G worden gegevens 50x sneller verzonden dan met 4G. Theoretisch kan een 5G-netwerk 100 Gigabytes per seconde (GB/s) verwerken. In de praktijk wordt vandaag uitgegaan van 1 GB/s, dat is het gemiddelde maandverbruik van een land als België of Nederland.

 

Niet al goud…

De lagere latentie betekent een hoger verbruik en minder bereik van de antennes, en dus méér (kleinere) gsm-masten.

Om het 5G-netwerk te kunnen ontvangen, zul je een nieuwe smartphone, tablet of computer nodig hebben. Momenteel zijn er nog maar enkele toestellen op de markt die 5G kunnen ontvangen. Dit jaar nog worden 5G-smartphones verwacht van o.a. Motorola, Samsung en Huawei. 

 

Introductie in België

De vergunningen voor het gebruik van frequenties worden toegekend via veilingen. De opbrengst van de frequentieveiling wordt geschat op 680 miljoen euro. Omdat communicatie een gewestelijke bevoegdheid is, en de gemeenschappen het oneens zijn wat betreft de verdeling, is er nog geen politiek akkoord over de introductie van de 5G-netwerken in België. Die wordt nu met minstens 1 jaar verdaagd.

 

Conclusie

Het 5G-netwerk zal in de toekomst een hogere capaciteit aankunnen. Dat is belangrijk, omdat steeds meer slimme apparaten verbonden worden met het internet. Zelfrijdende auto’s natuurlijk, maar denk ook aan slimme straatverlichting, verkeerslichten en bewakingscamera's.

Gelieve de hoogte van uw browservenster te vergroten voor een betere website ervaring.